28.10.2012

Karjalanpiirakat

Haastin tänään itseni. Tein nimittäin ensimmäistä kertaa ikinä, itse alusta pitäen Karjanpiirakoita. Viimeisen pellillisen otin juuri uunista, vielä en ole maistanut, mitä nyt söin lopun riisipuuromassan. Nams! :)

Olen saanut opin Karjanpiirakoiden tekoon lapsena edesmenneeltä mummoltani, jonka kanssa minulla ja isälläni oli tapana niitä porukalla tehdä. Ja kun innostuttiin niin, niitä piirakoita tehtiin sitten ihan sellainen ämpäri täyteen. Juu, me ei tyydytty pariin pellilliseen ikinä. :D

Isän kanssa on ollut lukematon kerta puhetta, että pitäis tehdä pitkästä aikaa yhdessä taas piirakoita, mutta ei jotenkin oo vaan saatu aikaiseksi. Ja olen monesti miettinyt, että joku viikonloppu niitä vois tehdä ihan näin omin nokkinenkin. Maltan tuskin odottaa, että pääsen maistelemaan piirakoita. Hih!

Karjalanpiirakat

Täytepuuroon tarvitset:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
2 rkl voita

ja piirakkataikinaan:
2 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

ja voiteluun:
1 dl vettä
60 g voita

Ohje:
Mittaa pinnoitetun kattilan pohjalle vesi, kiehauta ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saostua. Voit jättää puuron hautumaan kannen alle kypsymisen loppuvaiheessa, mutta sekoita kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa kaiken kaikkiaan noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja voilla. Siirrä puuro jäähtymään.

Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla. Kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.

Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja.

Kauli lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi (halkaisija 10 - 12 cm). Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjatkin päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.

Harjaa jauhot pohjista pullasudilla pois. Pane pohjalle noin 1 1/2 rkl puuroa. Levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas asti ja sivuilla melkein reunoihin. Täytä kolme pohjaa kerrallaan, etteivät pohjat ehdi kuivua. Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen.

Paista piirakoita 275-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pane piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä kulho voipaperilla ja leivinliinalla. Piirakat saavat pehmetä noin puoli tuntia. Tarjoa piirakat voin tai munavoin kanssa.

Ohje on jostain Pirkan lehtisestä, jonka olen ottanut reseptikansioon joskus aikanaan ylös. Mä tein kaksinkertaisen määrän ja piirakoita tuli 28 kpl.


Mukavaa sunnuntaita kaikille. Tää menee nyt hakemaan pyykkikoneesta puhtaat pyykit kuivumaan ja sen jälkeen voisin lösähtää toviksi sohvalle. Moikka moi!

2 kommenttia:

  1. Nam! Näyttääpä hyvältä. Karjalanpiirakat tosiaan on herkkua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nami nami, mutta ei noista kyllä tullut niin hyviä mitä mummo aikoinaan teki! Olis pitänyt ehkä pitää vähän pidempi aika noita uunissa ja suolaa olis saanut laittaa hyppysellisen lisää. Kyllä noita syö, mutta.. :)

      Poista